Duhovna knjižnica
Dnevna misel
Pridige

Hrana za dušo

Več podobnih vsebin

Adoracija je v župnijski cerkvi vsak dan od ponedeljska do petka pol ure pred sv. mašo.

Molimo lahko na več načinov, med njimi je tudi adoracija, to je  posebna molitev, ko smo pred samim Jezusovim obličjem. Bog je seveda vedno navzoč, kjerkoli smo, pri adoraciji pa je prisoten na prav poseben način: v svojem telesu in krvi. Med adoracijo oziroma čaščenjem Najsvetejšega nam Jezus daje, da lahko gledamo Njega in hkrati pustimo, da tudi On gleda nas, takšne, kakršne smo. Čaščenje, ki se dogaja izven časa svete maše, pa je predvsem »podaljšan« čas Kristusove navzočnosti v evharistiji. Pomeni molitev pred „Najsvetejšim”, to je pred izpostavljeno sveto hostijo, ki je varno spravljena v monštranci. Med adoracijo (čaščenjem Najsvetejšega) pa se lahko zgodi kontemplacija. Evharistično kontemplacijo je odlično opravljal tisti kmet v arški župniji, ki je ure in ure preživljal v cerkvi s pogledom, uprtim v tabernakelj; ko ga je arški župnik vprašal kaj tako počne ves dan je odgovoril: »Nič, jaz gledam Njega in On gleda mene!« To nam pove, da krščanska kontemplacija nikoli ni enosmerna in ni usmerjena v »Nič« (kakor je kontemplacija nekaterih vzhodnjaških religij, še posebej budizma). Vedno se srečata dva pogleda: naš pogled na Boga in Božji pogled na nas. Naš pogled se včasih povesi in ga zmanjka, vendar je Božji pogled ves čas uprt v nas. Evharistična kontemplacija se včasih zvede zgolj na to, da delamo Jezusu družbo, da smo pod njegovim pogledom in tudi njemu naklanjamo veselje, da gleda nas, ki smo sicer kot ustvarjena bitja res ničvredni in grešniki, vendar smo sad njegovega trpljenja, tisti, za katere je dal življenje: »On me gleda!«

Zato smo povabljeni, da med adoracijo (čaščenjem) za nekaj časa obmolknemo in v tišini dovolimo sebi in drugim zrenje Boga, kontemplacijo.

V župnijski cerkvi sv. Jurija v Mozirju molimo pred Najsvetejšim:

– vsak delavnik pol ure pred mašo
– vsak prvi petek eno uro pred mašo
– na Veliki četrtek po obredih vztrajamo pred Najsvetejšim do polnoči

Vabljeni k spovedi vsak dan pred sv. mašo. Če duhovnika ni v spovednici, ga poiščite v zakristiji. Lahko se po dogovoru oglasite tudi v župnišču na osebni pogovor in spoved.

Spovedne sobote so: 4. adventna sobota in cvetna sobota. Hkrati je spovedovanje za otroke med tednom pred božičem in veliko nočjo po urniku, ki ga otroci prejmejo pri verouku.

Obisk bolnikov z možnostjo zakramenta spovedi in maziljenja so praviloma ob prvih petkih ter v ponedeljek pred Božičem in v ponedeljek pred Veliko nočjo. Predhodna prijava. Seveda pa na povabilo pride duhovnik kadarkoli je potrebno.

Je vsako leto po dogovoru predvidoma v mesecu maju. Spremljajte župnijska oznanila.

Je vsako leto po dogovoru predvidoma v zimskih mesecih. Spremljajte župnijska oznanila.

Dom duhovnosti Šmihel nad Mozirjem

Pri prenovi v letu 2002 in 2011/2012 je bilo župnišče urejeno tako, da lahko sprejme do 35 obiskovalcev. Dom stoji v neposredni bližini cerkve, na severu obdan z gozdom, na vzhodu in jugu pa s travniki. Obiskovalci lahko uživajo v čudoviti naravi ter v razgledu na Mozirsko planino, Sv. Križ nad Belimi vodami, Uršljo goro in Zgornjo Savinjsko dolino z Menino Planino, v ozadju pa nas očarajo vršaci Savinjsko – Kamniških alp. Možni so krajši in daljši izleti po Mozirski planini (Golte) in okolici.

Dom je urejen sodobno z vso potrebno opremo in udobjem. Asfaltirana cesta pa vas iz Mozirja (7 km) pripelje naravnost pred vrata doma. Okolica ponuja dovolj prostora za razne dejavnosti in igre.

KONTAKT:
sandikoren@gmail.com
031 461 700